
Proč si dopřát dovolenou u Jadranu v Chorvatsku
Jiná mentalita – je všeobecně známo, že čím více jste situováni na této planetě na sever, tím více jsou zde lidé stažení do sebe – introvertní. Například ve Skandinávii je velmi krátké léto a lidé tu více času tráví ve vytápěných prostorách. Jsou tím také omezováni při pohybu ve volné přírodě, čímž si paradoxně odpírají to nejpřirozenější, co je člověku vrozeno – kontakt s venkovním prostředím co nejvíce nalehko, pokud možno zcela naboso a jen v krátkých kalhotách a tílku. Toto je naopak typické pro jižní národy a projevuje se to také v jejich větší otevřenosti a extrovertním chování. Jestliže se chcete více přiblížit tomu přirozenému, co máme dáno do vínku od „přírody“, migrujte na jih, například do mobilhome v Chorvatsku.
Teplá zima – nepatříte-li zrovna k vyznavačům zimních sportů a netoužíte po tom sáňkovat s dětmi za vaší horskou chalupou, pak je vám mrazivá zima s teplotními inverzemi, s nízkou oblačností a s krátkým slunečním svitem vysloveně k ničemu a i podzimní nebo zimní pobyt v Chorvatsku vám může vyhovovat. Zima v naší zeměpisné šířce spíše přispívá k tvorbě depresí a prohlubuje deficit vitamínu D, který je spolu s vitamínem K2, s hořčíkem a křemíkem důležitým faktorem k prevenci proti ucpávání cév vápenitými plaky. Dostatek vitamínu D ze sluníčka nebude při dovolené v Chorvatsku problém a společně se středomořskou stravou se vám tu bude lépe preventivně působit proti infarktu a mozkové mrtvici.
Zdravější strava – stravovací zvyklosti v tamní oblasti mají lepší zdravotní dopad na lidský organismus, než typická česká kuchyně. Lidé tu konzumují více čerstvého ovoce a zeleniny, více ořechů, celozrnných těstovin a luštěnin. Typickou potravinou ve Středomoří jsou olivy a za studena lisovaný panenský olivový olej. A právě středomořská strava podporuje dlouhověkost a urychluje proces regenerace a mnozí lidé, co vyznávají zdravější jídelníček, vůbec neznají problém civilizačních chorob včetně rakoviny.