Naučte se pravé italské tiramisu

Historie

Historie tohoto sladkého dezertu je poměrně zajímavá. Podle legend a dochovaných záznamů se tiramisu zrodilo v roce 1800 v italském městě Treviso. Údajně se podával v jednom z domů lásky v centru města, aby povzbudil muže a dodal jim sílu na plnění ještě manželských povinností. Napadá vás tedy správně, že tento chutný dezert původně sloužil jako přírodní afrodiziakum.

Byl ale tak dobrý, že se jeho recept časem dostal i za zdi domu lásky a tichou poštou se předával z generace na generaci.

Věděli jste? Slovo tiramisu znamená „vezmi mě“.

pár

Původní recept zahrnuje tyto ingredience:

  • vaječné žloutky
  • cukr
  • mascarpone
  • kapka vína Marsala
  • cukrářské piškoty
  • káva
  • kakao na posypání

V dnešní době už ale najdeme nespočet jiných variant a obměn na klasické tiramisu. Ryze české recepty obsahují například zakysanou smetanu, pomazánkové máslo, klasické dětské piškoty nebo rum.

Recept na tradiční tiramisu

Budete potřebovat:

  • 200ml silného espressa
  • 50ml amaretta
  • 2 žloutky
  • 50g cukru krupice
  • 500g mascarpone
  • 100ml smetany ke šlehání
  • 20 cukrářských piškotů
  • 2 lžíce kakaového prášku

káva

Postup:

  • uvařte silnou kávu a po vychladnutí ji smíchejte s amarettem
  • žloutky s cukrem smíchejte v ohnivzdorné misce a šlehejte ve vodní lázni
  • počkejte, až směs zhoustne a zesvětlá
  • sundejte z vodní lázně a opatrně zchlaďte, aby se žloutky nepřehřívaly
  • žloutkový krém pečlivě vyšlehejte s mascarpone (obě hmoty se musí spojit)
  • ušlehejte šlehačku a jemně ji vmíchejte ke směsi z mascarpone a žloutků
  • míchejte opravdu jemně, aby krém zůstal nadýchaný a lehký
  • připravte si hranatou misku a cukrářské piškoty
  • ty namáčejte do kávy smíchané s amarettem a pokládejte je vedle sebe do misky
  • když budete mít dno misky zaplněné, přelijte ho polovinou krému
  • začněte skládat druhou vrstvu namočených piškotů
  • přelijte zbylým krémem a poprašte kakaem
  • tiramisu dejte vychladit do lednice alespoň na 3 hodiny

Přejeme dobrou chuť!